Landsbyen Sall nord for Hammel blev i 2018 kåret til årets landsby. Og med 11 foreninger og flere lokale ildsjæle er fællesskabet ikke til at tage fejl af. Men der er brug for nye kræfter, hvis de gode initiativer skal fortsætte, vurderer landsbyformand.
Af Anna Rothe Kristiansen
Fire kilometer nord for Hammel ligger landsbyen Sall. Med sine 229 indbyggere er det ikke nogen stor by, men det er sammenholdet i byen. Hele 11 foreninger, en friskole, friplejehjem og en børnehave er at finde i byen. Landsbyformand Anders Klitgaard peger på, at der i flere år har været nogle engagerede borgere, der har bidraget til fællesskabet i landsbyen.
”Der har været en stærk gruppe af personer. Sådan nogle ildsjæle, som virkelig har fået gang i fællesskabet her. Det går 15 år tilbage i tiden. Og de er ved at være oppe i årene, men man kan mærke, at det har smittet af på resten af landsbyen.”
Anders Klitgaard fortæller, at de også gør meget for at byde nye tilflyttere velkommen.
”Når der kommer nye til, gør vi dem opmærksom på, at der er nogle ting, som vi synes, de skal komme med til. Hvor det er frivilligt at være med. Vi har også haft nogle arrangementer, hvor det var gratis at komme med til fællesspisning for nye tilflyttere,” siger Anders.
Noget af det, de er gode til i Sall, er at søge fondsmidler til nye projekter som for eksempel renoveringer. I år 2018 blev Sall kåret til årets landsby.
”Det er vi sådan set stolte af. Vi søgte den også i 2017, hvor vi var lidt skuffede over, at vi ikke fik den. For vi havde lidt en fornemmelse af, at vi kunne noget særligt i forhold til, hvor mange ting, vi egentlig lykkes med,” siger Anders Klitgaard.
Et trygt sted for børnene
En af de beboere, der er glad for fællesskabet, er Tove Barkman Hvid. Hun flyttede til Sall for 15 år siden, fordi hun savnede mere luft. Tove mener, at det har været trygt for hendes børn at vokse op i en landsby.
”Der er en stor tryghed for børn i at vokse op et sted, hvor de ved, at nærmest ligegyldigt, hvor de ringer på, vil de blive vel modtaget.”
Det er Toves oplevelse, at fællesskabet i Sall bærer præg af, at folk gerne vil hinanden, og at man hjælper hinanden på kryds og tværs.
”Det er nok lidt nemmere at bede om hjælp et sted, hvor du kender alle og har kendt alle altid. Man kan trække på nogle veksler på en anden måde. Fordi der er en stor frivillighed og en naturlighed omkring det at gøre nogle ting sammen,” siger hun.
- Foreninger i Sall
- Sall Lokalråd
- Sall Beboerforening
- Idrætsforeningen Haurum-Sall
- Støtteforeningen for Frijsendal Friskole
- Sall Friplejehjems Venner
- Frijsendal Fritid
- Sall Menighedsråd
- Foreningsbladet Haurum-Sall
- Haurum-Sall lokalhistoriske arkiv
- Sall Læseklub
- Banko
Generationsskifte i landsbyen
Selvom Sall i mange år har været en landsby med et stærkt fællesskab, bør man ikke hvile på laurbærrene. Anders Klitgaard mener, at det fortsat er vigtigt at engagere borgerne. Især de yngre beboere bør der være særligt fokus på.
”Der kommer til at ske et generationsskifte henover de næste par år, hvor vi er nødt til at sikre, at der er nogle til at tage det videre. Så folk ikke kører sur i det,” siger Anders.
Anders Klitgaard fortæller, at de lige nu er i en overvejelsesfase, hvor de skal beslutte, hvad det næste projekt skal være. Blandt andet er der tanker om at forbedre forsamlingshuset i landsbyen.
”Der skal laves nogle udearealer med legeplads og græs, så det bliver mere attraktivt at bruge de udvendige arealer ved forsamlingshuset. Så det bliver noget af det næste vi skal i gang med.”