Favrskov har tre journalister og en halv redaktør

Journalisterne i Favrskov skal prioritere deres tid nøje, og nogle føler sig utilstrækkelige når de skal dække kommunen. Samtidig viser ny rapport at den lokaljournalistiske dækning er svundet ind de sidste ti år både på landsplan og i Favrskov.

Af Emil Mortensen

Kilde: ”Det sander til” af Anders Østerby og rundringning til kommunens medier.

Kortlægning I Favrskov Kommune er der tre fuldtidsansatte journalister plus en halv redaktørstilling, som til dagligt dækker kommunen med over 48.000 indbyggere. 

Den nye rapport ”Det sander til” viser, at kommuner som Favrskov kan risikere at ende som nyhedsørkener uden daglig journalistisk dækning. Tidligere lokalredaktør på Ærø og manden bag rapporten, Anders Østerby, siger til fagbladet journalisten, at der ikke er deciderede nyhedsørkener i Danmark endnu, men at vi kan være på vej derhen. 

Ser man på udviklingen i Favrskov Kommune, var der ifølge rapporten tre dagbladsredaktioner og to ugeaviser i 2010. I dag har både Randers Amtsavis og Århus Stiftstidende lukket deres tidligere redaktioner i Hadsten. Midtjyllands Avis har stadig én journalist til at dække Favrskov. Af ugeblade er kun Lokalavisen Favrskov tilbage. 

Lokalavisen Favrskov har tilknyttet to af Favrskovs journalister og en redaktør som også udgiver Ugebladet Skanderborg. Hos Lokalavisen mener man, at ugebladet kommer godt rundt i kommunen.

”Vi skal vælge ud, hvad vi går ned i. Vi kan ikke grave dybt i alting, men vi vælger ting ud, som vi går videre med,” siger Christina Salling Johansen, journalist på Lokalavisen Favrskov. 

Desuden mener Christina, at de formår at få dækket den politiske del af Favrskov, selvom der også skal prioriteres her. 

Svært at nå det hele

Midtjyllands Avis har en énmandsredaktion til journalistisk at dække kommunen. Her er fokusset dog på Hammel og den vestlige del af kommunen. Det er Benedikte Clausen, som sidder ene kvinde, og det kræver hårde prioriteringer. Hun synes, at det er svært at nå rundt om det hele, og kan føle sig lidt utilstrækkelig i dækningen af området. 

”Det er svært at grave sig ned og undersøge noget i det daglige virke. Vi udkommer jo med avisen hver dag undtagen søndag, og det er mig, der producerer en side til Favrskov hver dag. Jeg skal levere indhold til læserne hver dag. Jeg kan jo ikke bare have fem blanke sider i avisen, hvor der står: ’Jeg arbejder på noget stort’, siger Benedikte Clausen. 

Større medier som TV2 Østjylland, JP Århus, Århus Stiftstidende og Randers Amtsavis dækker også når der sker noget stort i Favrskov.

Skulle der en dag et tip til avisen om noget ”vanvittigt”, der skulle undersøges, mener Benedikte  at hun godt ville kunne undersøge det. Hun sidder i et mediehus med andre journalister fra Midtjyllands Avis, og hun er sikker på, at hendes redaktør ville afsætte ressourcer til det.

Manglende lokaljournalistik kan skade demokratiet

Ifølge Anders Østerby er lokaljournalistikken vigtig, fordi den fungerer som et spejl på, hvilket samfund man er den del af. Den skal klæde borgerne på til at kunne træffe beslutninger på et oplyst grundlag, og samtidig er lokaljournalistikken vigtig for sammenhængskraften og lokaldemokratiet. Uden den kan der komme en større afstand mellem borgere og politikere, fordi man ikke ved, hvad politikerne laver.

Den kontinuerlige lokale dækning er også vigtigt for at holde politikerne i ørene og stille de kritiske spørgsmål. 

”Som en amerikansk mediekommentator har sagt: ”Vi ved ikke, hvad vi ikke ved.” I dag kommer det frem, fordi vi har gode journalister med det kritiske blik og gode kontakter. Har man ikke længere det, er man ikke sikker på, at man fanger fx nepotisme eller korruption,” siger Anders Østerby. 

Hos Lyt til Favrskov vil vi gerne undersøge nyhedsdækningen i Favrskov Kommune nærmere. Hvad synes borgere og politikere om nyhedsdækningen i kommunen? 

Hvis du har input hertil, så skriv meget gerne til Facebooksiden ”Lyt til Favrskov” eller på mail emmor@dmjx.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *